Deze website gebruikt cookies om de surfervaring makkelijker te maken. Lees meer →

Opgelet met betaling in contanten!!
 

Opgelet met betaling in contanten!!

In de strijd tegen witwassen, fiscale fraude en financiering van terrorisme heeft de wetgever beslist om het gebruik van cash geld verder aan banden te leggen.

Het grensbedrag voor betalingen in contanten werd vastgelegd op 3.000€ (incl. btw).

Deze regel geldt alleen voor betalingen tussen ondernemer en consument, en niet voor betalingen tussen consumenten onderling. Als u als particulier bijvoorbeeld uw wagen verkoopt aan een andere particulier, dan is er geen limiet op het gebruik van cash geld.

Wanneer een schuld in meerdere schijven betaald wordt, dan worden de opeenvolgende betalingen aanzien als verrichtingen waartussen een verband bestaat. In dat geval geldt het toegelaten maximum van 3.000€ voor het geheel van de schuld.

In de vastgoedsector is dit grensbedrag niet van toepassing. Bij verkoop van een onroerend goed is geen enkele cash betaling mogelijk en moet elke transactie via overschrijving of bankcheque uitgevoerd worden.

Opgelet: dit grensbedrag is ook van toepassing voor vzw’s, stichtingen, vrije beroepers en landbouwers.

Een overtreding van dit grensbedrag geeft de fiscus de mogelijkheid om gebruik te maken van hun uitgebreide onderzoeksbevoegdheden en ook de toepasselijke boetes zijn niet te onderschatten. Vandaar dat we u met aandrang vragen om rekening te houden met bovenstaande beperking.

Naar overzicht